Leren door ontdekken en onderzoeken

“Onze basisschool is een droom voor ieder kind”

“Op De Buitenburcht mag je ontdekken en onderzoeken,” zo vertelt leerkracht Robin Lamptey enthousiast. Je krijgt hier een heel goede basis mee. Onze basisschool is een droom voor ieder kind.”

“Samen kijken we wat er goed ging en wat er volgende keer beter kan”

Juf Robin

Zelf ontdekken

“Kinderen komen tot bloei omdat je hier veel zelf mag doen. We willen alle leerlingen laten leren door zelf te ontdekken. Tijdens de rekenles laat ik ze bijvoorbeeld door de school lopen om zoveel mogelijk dingen van een meter te vinden. Heerlijk als je ze ziet zoeken en blij ziet reageren als ze iets van een meter hebben gevonden.”

Boodschappen doen

“Op de gang hebben we een supermarkt gemaakt. Kinderen uit groep 4 werken daar samen. Je doet boodschappen en moet betalen. Dan wordt er samen een kassabon gemaakt. Of we maken er een spel van. ‘Pak drie bananen. Hoeveel moet je nu betalen?’ Prachtig om mijn leerlingen samen te zien leren. Kinderen zijn net sponzen, ze zijn veel meer betrokken omdat het onderwijs leuker en boeiender is.”

Trotse juf

“We laten kinderen los binnen de kaders. Samen kijken we terug wat er goed ging en wat er volgende keer beter kan. Tijdens het portfoliogesprek vertellen leerlingen aan hun ouders hoe het gaat op school en welke stappen ze al gezet hebben dit schooljaar. Afhankelijk van de leeftijd helpt de leerkracht of doet kind het helemaal zelf of met een maatje. Ik ben zo trots als ik ze dat zie doen.”

Persoonlijke doelen

“Vanaf groep 4 beginnen we met een voortoets bij rekenen. Zo gaan we uit van wat kinderen al kunnen en wat ze nog moeten leren. We werken zoveel mogelijk met persoonlijke doelen. Deze worden verwerkt op doelenbladen.”