Meer uitdaging

“Deze leerlingen kunnen goed creatief denken”

“In iedere klas zitten kinderen die meer uitdaging nodig hebben. Veel stof in de klas gaat deze leerlingen makkelijk af,” zo vertelt leerkracht Eva Slot. We willen ook hen tegen moeilijke opdrachten aan laten lopen. Dat heeft ieder kind nodig.”

De diepte in

“Het is fijn voor deze leerlingen om uitgedaagd te worden en met gelijkgestemden aan opdrachten te werken. Op het voortgezet onderwijs wordt verwacht dat je kunt plannen en leren leren. In projecten van ongeveer zes weken gaan we de diepte in en wordt van deze kinderen verwacht dat ze plannen en kritisch nadenken over een aanpak. We proberen daarbij altijd aan te sluiten bij de lessen in de klas.”

Gave gesprekken

“Tijdens het thema over het menselijk lichaam hebben we bijvoorbeeld in de klassen ingezoomd op medicijnen en het gebruik ervan. Wanneer gebruik je medicijnen en hoe belangrijk kunnen ze zijn Zo kwamen we op gesprekken welke ontdekkingen er ooit zijn gedaan. Dat zijn gave gesprekken.”

“Denk buiten de lijntjes, dan ontstaan er mooie plannen”

Juf Eva

Verdieping en verbreding

“Docenten van middelbare scholen in Almere denken met enige regelmaat ook mee over verdieping en verbreding voor de lessen. Zo ging het tijdens geschiedenis over propaganda. We spraken over nieuws en fakenieuws en de kinderen constateerden dat fakenieuws ook al bestond ook in de tijd van de Romeinen. Zo gaat de geschiedenis echt leven.”

Creatief denken

“Deze leerlingen kunnen goed creatief denken. Bij het project voedsel en landbouw werd gedacht over een oplossing voor het voedselprobleem over een aantal jaren. Het gaat ons dan niet om de haalbaarheid. Denk buiten de lijntjes, dan ontstaan er mooie plannen.

Iedereen vindt het fijn om op het op zijn eigen manier te doen. We zorgen er ook voor dat deze kinderen samenwerken. Het is top als je kunt aangeven dat een ander iets goeds heeft bedacht.”

Kennis van buitenaf

“We maken hierbij zo mogelijk gebruik van kennis van externen. Zo verzorgde een docent wiskunde een workshop schaken. Echt geweldig dat mensen hieraan mee willen werken. Voor de kinderen wordt het leuker als we niet alles uit onze eigen koker hoeven laten komen.”