Engelse les vanaf groep 1

“Jonge kinderen zijn taalgevoelig”

Op De Driemaster krijgen alle kinderen Engelse les. “Kinderen tot ongeveer 8 jaar zitten in een taalgevoelige fase. Het is juist de periode om een extra taal aan te leren,” zo legt kleuterjuf Kirsten Platschorre uit.

Kirsten is enthousiast, net als de kinderen en hun ouders. “Mijn kleuters vragen om de Engelse spelletjes nog een keer te doen. Kleuters zijn dol op herhaling. Sommige ouders waren eerst een beetje kritisch maar zien nu hoe de kinderen genieten.”

Enthousiaste kinderen

“De kleuters krijgen het Engels spelenderwijs aangeboden. We sluiten aan bij de belevingswereld van het jonge kind. In groep 2 zijn we bezig met cijfers en leren ze woordjes die bij het thema horen. In mijn groep geven twee Engelse juffen van buiten de school een half uur Engelse les. Ze spreken Engels met de kinderen en doen mee met spelen en werken. Op deze manier komen de kinderen van jongs af aan al op een natuurlijke manier met de taal in aanraking. De kinderen zijn super enthousiast.”

“De kinderen zijn superenthousiast”

Juf Kirsten

Kinderen stralen

“De kinderen bij ons op school spreken thuis diverse talen. De kinderen die thuis Engels spreken en nog wat moeite hebben met Nederlands, stralen tijdens deze lessen. 

Dit is waar zij goed in zijn. Dat is geweldig om te zien. Ieder jaar is er op De Driemaster een ‘talendag’. Bij de kleuters kiezen we voor Engels en gaan we in op de talen die de kinderen thuis spreken.”

Engels na schooltijd

“Op donderdagmiddag is het mogelijk voor de leerlingen om, tegen een kleine vergoeding, Engelse les buiten schooltijd te volgen. Kinderen vinden het leuk en ouders zijn enthousiast dus je ziet heel wat kinderen ook na schooltijd op school voor de Engelse les. Deze lessen zijn overigens voor iedereen in de wijk.”

Engelse liedjes zingen

“Engelse les bestaat vaak uit een onderwerp wat we al eerder in het Nederlands gedaan hebben. Denk aan een rekenspelletje waar je de oudste kleuters mee prikkelt. Ook zingen we liedjes in het Engels. Dat bouwt zich steeds verder uit. Er is een mooie doorgaande lijn in de school die voorbereidend is op het voortgezet onderwijs.”