Met de klas sparen voor een beloning

“Het is een hechte gemeenschap”


Goed gedrag wordt beloond op De Ichthus. Het is de bedoeling dat alle leerlingen in de groene zone blijven en zo mee kunnen doen aan het eindspel. “Ook krijg je tot de herfstvakantie, als beloning voor je goede gedrag, een topkaartje mee naar huis. Daarmee krijg je een dikke duim,” zo legt kleuterjuf Karen Verdonk uit. Zij put ook uit haar ervaring als kindercoach.


“We zijn heel duidelijk over waar de grenzen liggen. Alle leerkrachten vertellen wat we willen zien en horen. Uiteraard is dat het gedrag dat we ook zelf laten zien. Gaat dat niet goed, moet een leerling na drie waarschuwingen zijn kaartje naar de volgende kleurzone brengen.”

Praten over gedrag

Karen kan zich niet herinneren wanneer een kleuter de week niet in groen is geëindigd. “De kleuters gaan na twee waarschuwingen op de nadenkstoel. Daarna gaan we in gesprek. Er gebeurt heus weleens wat, maar de meeste dingen zijn gewoon kleutergedrag. Hoe ouder het kind, hoe meer er van wordt verwacht.”

Samenwerken gaat zo natuurlijk, dat is echt prachtig om te zien

Juf Karen

Eindspel

“Het schatkistje biedt op vrijdag een eindspel. Daar wil iedereen aan meedoen. Uitgangspunt is dus dat iedereen in de groene zone blijft en mee kan doen aan het spel.Als het niet lukt, kijken we samen wat het kind nodig heeft. Dat eindspel is geweldig voor de groepsvorming.”

Hechte gemeenschap

“Een vertrouwde omgeving,” zo beschrijft Karen haar school. “Doordat we positief met elkaar omgaan, stuur ik mijn kleuters weleens naar groep 8 om iets op te halen. Daar worden ze met open armen ontvangen. Het is hier echt een hechte gemeenschap.”

Samenwerken

Een mooi voorbeeld vindt Karen het afgelopen kerstfeest. “Alle leerlingen maakten een versiersel voor in de kerstboom. Oudere kinderen helpen dan de kleintjes bij het schrijven van de naam. Het samenwerken gaat dan zo natuurlijk, dat is echt prachtig om te zien.”