Lezen is leuk

“Lezen is de basis voor alles”

“De schooldag op De Olijfboom begint met een half uur lezen. De kleuters worden voorgelezen door groep 8. Je mag een boek of prentenboek halen uit de bibliotheek. Ook hebben we een abonnement op Kidsweek. Als je leeskilometers maakt, gaat je niveau met sprongen omhoog,” zo vertelt leerkracht Liesbeth de Klerk.

Lezen is de basis

“Lezen is de basis voor alles. Voor taal, zinsopbouw, spelling, echt alles heeft ermee te maken. Ook de rekensom. Als een kind echt niet wil lezen, begin thuis dan bijvoorbeeld met een strip. Lezen moet leuk zijn. Daarom hebben we in onze schoolbibliotheek een breed scala aan boeken. Er is echt voor ieder wat wils.”

Hulp uit de bibliotheek

“We zijn heel blij met de leesconsulent die vanuit de bibliotheek tips geeft. Deze consulent ondersteunt ook onze hulpouders. De consulent houdt digitaal bij welke boeken populair zijn. Als een goed boek niet echt gelezen wordt, wordt het meer aangeprezen door de leerkracht of leesconsulent. De leerlingen leren dat de kaft niet hoeft aan te spreken om een goed boek te zijn. Wij kunnen verzoeken indienen, dan maakt de leesconsulent pakketten voor onze thema’s.”

“We zijn heel blij met onderwijsassistenten en leesmoeders die helpen”

Juf Liesbeth

Extra ondersteuning

“Kinderen waarbij lezen nog niet vloeiend gaat, krijgen drie keer per week extra leesonderwijs. We zijn heel blij met onderwijsassistenten en leesmoeders die daarbij willen helpen. Deze onderwijsassistenten en hulpmoeders worden getraind door de intern begeleider. In een logboek wordt bijgehouden wat er is gedaan zodat de leerkracht de voortgang ziet.”

Actueel lezen

“Begrijpend lezen wordt aangevuld met filmpjes op het digibord. Met filmpjes erbij is het heel actueel. We willen aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. We werken met verschillende niveaus voor kinderen. Zo is lezen prettig voor iedereen.”