Positief klimaat

“We accepteren elkaar zoals we zijn”

“Je leert met elkaar, je corrigeert elkaar. We reageren positief naar elkaar en accepteren elkaar zoals we zijn. Op De Olijfboom gaat het om meer dan Bijbelse verhalen. Hoe ga je met elkaar om? Hoe breng je de Bijbelse waarden in de praktijk, dat staat centraal,” zo legt leerkracht Anita de Bruijn uit.

Oplossen

“Je hebt heus een keer ruzie. Maar hoe los je dat op? We leren kinderen hoe je laat zien als je iets niets leuk vindt. Je mag dat laten zien. Hoe ben je op een goede manier boos. We vinden het belangrijk dat je aangeeft wat je niet leuk of niet prettig vindt.”

Fouten maken mag

“In mijn groep 7 heb ik de leerlingen de opdracht gegeven om de klassenregels voor het schooljaar te bedenken. Ik ben zo trots op wat ze bedacht hebben. Dat is wel echt De Olijfboom. De vraag was om alles positief te formuleren. Van het resultaat kreeg ik echt kippenvel.”

“Van de zelfgemaakte klassenregels kreeg ik echt kippenvel”

Juf Anita

Geliefd

“Elk kind voelt zich hier geliefd en gewild. We beginnen de dag met gebed en zingen een lied voor het naar huis gaan. In iedere groep vertellen we Bijbelverhalen en passen het toe. Bij het verhaal van David vertel ik dat het een man naar Gods hart is, maar wijs de kinderen er ook op wat hij allemaal fout deed. Je hoeft niet perfect te zijn. We brengen de verhalen naar het nu. Niet met het moralistische vingertje maar om Gods liefde door te geven aan de kinderen.”

Vriendelijkste klas

“Ieder kind wordt iedere ochtend begroet bij de klasdeur. Dan zijn we er voor de kinderen. Ook de directeur is er altijd voor ons en de ouders. Er voor elkaar zijn, dat willen we uitstralen naar de leerlingen. Groep 3-4 mocht een naam verzinnen aan het begin van het schooljaar. Uiteindelijk zeiden ze ‘wij zijn de vriendelijkste klas’. Dat is prachtig.”