Ieder kind is uniek

“De één leert door te doen en de ander uit een boek”


Ieder kind moet zich kunnen ontwikkelen op zijn eigen manier. Op De Optimist zien we allemaal kinderen met een eigen karakter. Ook leert ieder kind op een andere manier. De ene leert door te doen en de ander uit een boek. Als je respect hebt voor elkaar, voel je je prettiger. Dit heeft ook een positieve invloed op het leren.

In de klassen staat centraal: Hoe ga je met elkaar om? Met rollenspellen waarin oplossingen worden geboden op de manier die bij het kind past, wordt er gewerkt om ieder kind weerbaar te maken. “Natuurlijk hebben we het dan ook over sociaal wenselijk gedrag. Kinderen leren van een voorbeeld. Ze zien bij elkaar welke oplossing werkt.”

Overleg met ouders

Kinderen die op sociaal emotioneel gebied belemmeringen ondervinden komen soms niet goed tot leren. “In nauw overleg met ouders bekijken we wat we kunnen doen

om het kind te helpen. Zo hebben we een waardevolle samenwerking met Begeleidingspraktijk Bijzonder Jij en Sterk in de Klas die op school aanwezig zijn. De aansluiting met ouders is daarbij voor ons van groot belang.”

PBS

Op De Optimist spreken alle leerkrachten dezelfde taal en handelen op dezelfde manier. Je weet altijd waar je aan toe bent bij ons. De gouden regels zijn in elke klas en door de hele school zichtbaar. Samen werken we eraan om het goede gedrag te laten zien.

“Ik ben trots op ons team. Iedereen denkt in het belang van de leerling. We willen het allemaal goed doen voor de kinderen en dat komt de sfeer op school enorm ten goede.

Kinderen worden zich bewust van de oplossing van een probleem. Ze leren elkaar helpen. Als er buiten iets gebeurt en het kind het even niet meer weet, is er een stappenplan.

  • 1e stap: je zegt tegen de ander dat je wilt dat het gedrag stopt. Je kijkt hierbij in iemands ogen
  • 2e stap: loop naar je maatje
  • 3e stap: maatje helpt je weglopen uit de situatie
  • 4e stap: (als dit niet voldoende helpt) je loopt naar de leerkracht