“Op de Regenboog werken we in thema’s. We combineren vakken als geschiedenis, natuur, muziek en aardrijkskunde met creatieve vakken. Het kind gaat op onderzoek uit. Zo vergroten we de motivatie van onze leerlingen,” aldus leerkracht Lynn Brandau.

Presenteren

“Als je werkt rondom het thema Lente zijn er diverse onderwerpen die uitgewerkt kunnen worden. Denk aan ‘Weer in de wolken’ of ‘Weer en klimaat’. Ieder groepje presenteert op geheel eigen wijze zijn/haar onderzoek aan de rest van de klas. Kinderen zijn op deze manier veel enthousiaster aan het werk.”

Veel vrijheid

“Het voordeel van deze manier van werken is dat kinderen meer eigenaarschap ervaren. Ze mogen zelf onderzoeken en bepalen. Binnen de kaders is er veel vrijheid. De hele school werkt aan hetzelfde thema. Zo leer je van en met elkaar.”

“Iedereen kan zijn talent inzetten”

- Juf Lynn

Diverse manieren van presenteren

“Ieder groepje bedenkt een onderzoeksvraag. Ook wordt er een manier van presenteren bedacht. Je kunt een speurtocht maken, een lied schrijven, een mindmap maken of een telefoongesprek voorbereiden. Deze manier vind ik veel leerzamer en leuker dan de overhoringen dan wij vroeger kregen.”

Leren samenwerken

“Ouders zijn over het algemeen positief. Soms vinden ze het lastig te bepalen of de doelen worden gehaald. Daar letten wij uiteraard op. Door deze manier van werken leer je op jonge leeftijd samenwerken. Ook leer je van de botsingen die er soms ontstaan tijdens het overleg.”

Talenten inzetten

“Niet alleen de kinderen mogen hun talenten inzetten. We hebben groepsdoorbroken crea middagen op school die gelinkt zijn aan het thema van Leskracht. Iedere leerkracht bedenkt twee knutselopdrachten.


De een houdt van haken, de ander is goed met hout. Kinderen mogen zich inschrijven voor wat ze het leukste lijkt. Twee weken werk je met die groep kinderen. Superleuk, iedereen kan zijn talent inzetten en je leert ook kinderen uit andere groepen kennen.”

Puberhoudingen in film

“Een groepje jongens maakte een filmpje over de puberteit. Dat was zo leuk om te zien. Een jongen was thuis aan het gamen en dan komt de moeder binnen. Puber direct geïrriteerd. En zo werden er nog meer puberhoudingen uitgespeeld. Dat was echt heel creatief gedaan.”